dinsdag 22 november 2011

Het productie proces

Gemiddeld wordt er per dag ongeveer 100 kg plastic ingekocht. Wilson koopt dit van een verzamelaar die overal vandaan plastic weet te halen. Mensen zamelen het in van straat of hij haalt het bij scholen vandaan.


Het plastic wordt vervolgens deels geselecteerd op kleur. Zwart wordt niet gebruikt omdat het van een slechte kwaliteit is, waarschijnlijk al gerecycled plastic. Ook PET flessen en metalen onderdelen worden er uit gehaald. Dit alles wordt nu eerst vermalen tot kleinere stukjes. Dit gebeurt met behulp van een met de hand gemaakte machine. De messen die er in zitten moeten bijna dagelijks geslepen worden. Ze zijn gemaakt van de schep/ bak van een oude graafmachine.



Vervolgens wordt het in een ton gewassen met wasmiddel.  Het plastic zit erg onder de modder waardoor het water snel troebel ziet.



Als het plastic schoon genoeg is wordt het op het dak te drogen gelegd.



Als de stukjes droog zijn worden ze in de extruders gegooid. Deze draaien vrij snel, waardoor het plastic er snel uitkomt. Via wrijvingswamte wordt het plastic gesmolten. De schroeven in de extruder zijn ook zelf gemaakt. Ze hebben op een buis een schroefdraad gelasd met steeds een kleinere afstand van de vorige omcirkeling. Het plastic gaat meerdere malen door de extruder.


Uiteindelijk wordt er via een bankschroef een matrijs voor de extruder geplaatst waarna deze volgespoten wordt met plastic. De matrijzen bestaat uit platen die via scharnieren aan elkaar gemaakt zijn. Er zijn veel openingen waardoor veel overflow plaats vindt. Er is gekozen voor deze matrijzen omdat zo de producten lossend zijn.



De overflow wordt er vervolgens afgesneden en met spaken worden de wieltjes bevestigd aan de auto's. Er werken in totaal 9 mensen in Wilsons bedrijfje. Een daarvan zorgt ervoor dat er genoeg verkopers zijn die de auto's verder verhandelen.


1 opmerking:

  1. Wat een interessante fotoreportage: zo zie je dat de basics van kunststof productontwikkeling overal ter wereld hetzelfde is, alleen ontbreekt het op sommige plekken aan grote machines. Het hergebruik van plastic (waar helaas er veel te veel van in ontwikkelingslanden op straat voor het opraken ligt) is een goede zaak. Ik denk dat zulke ondernemingen juist vanaf hier gesteund zouden moeten worden met de nodige apparatuur, machinerie en veiligheid.

    BeantwoordenVerwijderen